Home Aktualitet Alarm: Këto fruta dhe perime kryesojnë në listen e ushqimeve me pesticide...

Alarm: Këto fruta dhe perime kryesojnë në listen e ushqimeve me pesticide në Shqipëri

Alarm: Këto fruta dhe perime kryesojnë në listen e ushqimeve me pesticide në Shqipëri

Për të tretin vit me rradhë, luleshtrydhet kryesojnë listën e frutave dhe perimeve të cilat kanë përmbajtje të lartë pesticidesh.

Këtë e thotë një raport i grupit punues amerikan të ambinetit mjedisor.

Ky studim zbuloi se rreth një e treta e të gjitha mostrave të luleshtrydheve kishin të paktën 10 pesticide. Një mostër, kishte një “mbeturinë” prej 22 mbetjeve të pesticideve.

Pas luleshtrydhe në listën e “Dirty Dozen” ishte spinaqi, në të cilin 97% e mostrave përmbante mbetje të pesticideve. Llogaritja në pesëshen më të lartë ishin tre frutat e zakonshme: nektarinat, mollët dhe rrushi.

Raporti bazon gjetjet e saj në pothuajse 39,000 teste të Departamentit Amerikan të Bujqësisë të 47 frutave dhe perimeve.

Ajo zbuloi se gati 70% e “prodhimeve konvencionale” kanë pesticide dhe pothuajse të gjitha – 98% e luleshtrydhe, pjeshkë, nektarina, qershi dhe mollë përmbajnë të paktën një pesticid.

Megjithatë, Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit thotë se frutat dhe perimet e sotme janë “më të sigurta se kurrë”.

Kjo është lista e pemëve dhe perimeve të cilat përmbajnë pesticide:

 • Luleshtrydhe
 • Spinaq
 • Nektarinat
 • Molla
 • Rrushi
 • Pjeshkë
 • Qershi
 • Dardha
 • Domat
 • Selino
 • Patate
 • Specat djegës.