Home Kuriozitete 5 planetë do rreshtohen sot në një linjë të rrallë planetare –...

5 planetë do rreshtohen sot në një linjë të rrallë planetare – Fenomeni nuk do të shihet më deri në vitin 2040!

Pesë planetë kryesorë në sistemin tonë diellor janë rreshtuar në një rresht për një lidhje të rrallë planetare të dukshme me sy të lirë. Në një qiell të pastër, Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni mund të shihen që shkëlqejnë para agimit, shkruan scan.

Është një mundësi e veçantë për të parë Mërkurin, i cili zakonisht errësohet nga pamja nga drita e ndritshme e Diellit. Lidhja ishte më e ndritshme të premten në mëngjes, por do të mbetet e dukshme deri të hënën nga shumica e pjesëve të botës.

Hera e fundit që ndodhi kjo lidhje ishte viti 2004 dhe nuk do të shihet më deri në vitin 2040. Planetët duken “si një varg perlash të përhapura nga afër horizontit”, shpjegon shkencëtari i hapësirës dhe shefi i yjeve në Shoqatën për Astronominë Popullore Prof. Lucie Green.

Është gjithashtu një ngjarje e veçantë sepse planetët shfaqen në rendin që janë pozicionuar nga dielli. Ky nuk është gjithmonë rasti për lidhjet planetare për shkak të këndvështrimit tonë nga Toka duke parë në sistemin diellor, thotë Prof Green.

Të premten, një hënë në lindje gjithashtu iu bashkua linjës, duke u shfaqur midis Venusit dhe Marsit. Hemisfera veriore, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, mund të marrë pamjet më të mira midis 45 dhe 90 minuta para lindjes së diellit. Shikoni nga lindja dhe shumë afër horizontit, në mënyrë ideale nga një vend i lartë si një kodër. Ndërtesat ose pemët e mëdha do të errësojnë pamjen. Do t’ju duhet të ngriheni herët, sepse sapo të lind dielli, ai do të lajë qiellin, duke errësuar planetët.

Por ato mund të shihen me sy të lirë – Prof Green këshillon shikuesit e qiellit të mos përdorin pajisje si dylbi ose teleskopë për shkak të rrezikut të shikimit direkt në Diell. Filloni duke kërkuar për planetin më të largët, që është Saturni. Pastaj numëroni mbrapsht nëpër planetë derisa të gjeni Venusin, e cila zakonisht është shumë e ndritshme.

Planeti i fundit në linjë duhet të jetë Mërkuri. Profesor Green thotë se asaj iu deshën shumë vite për ta parë sepse është një planet i vështirë për t’u dalluar. “Është shumë e kënaqshme nëse mund ta shihni këtë planet të dobët vezullues,” thotë ajo.

Vëzhguesit në tropikët dhe hemisferën jugore duhet të kenë pamje më të mira, sepse planetët do të ngrihen më lart në qiellin para agimit, por një fillim i hershëm do të jetë ende i nevojshëm.